Beograd
Beograd
Isfahan
+381 61 130-10-10 Pon - Pet 08:00 - 14:00 Smederevski put bb. Ritopek, Beograd, Srbija
+98 917 105-7829 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Industrijska zona Mahmud Abad, Isfahan, Iran
Broj #1
na tržištu
Najbolji
kvalitet kamena
Najniža
cena po m2
Zatraži ponudu

Prirodni kamen za podove

Prirodni kamen se vekovima koristio za oblaganje podova, ali su ga vremenom zamenili jeftiniji, pristupačniji ili veštački materijali. Kao što je poznato, prirodni kamen je uvek bio relativno skup materijal, između ostalog i zbog toga što ga je bilo prilično teško dobiti i transportovati, te su kameni podovi oduvek važili za simbol luksuza i bogatstva. Danas, zahvaljujući razvijenoj tržišnoj mreži i brzom transportu, prirodni kamen dolazi po sasvim pristupačnoj ceni, tako da i vaš dom može ličiti na grandiozne palate u kojima je, do pre stotinu godina, mogla živeti samo aristokratija.

Kamen unosi prirodne boje i teksture u svaku kuću, i izuzetno je otporan i izdržljiv, tako da se može koristiti u prostorijama gde se često boravi i koje su visokoprometne, kao što su hodnici, kuhinje, trpezarije, dnevne sobe ili kupatila. Što se tiče predsoblja i ulaznih delova objekta, kameni podovi su logičan izbor zbog svoje stabilnosti i dugovečnosti, a sa druge strane, estetski se mogu dizajnirati tako da stvaraju utisak spoljne sredine koja je neprimetno i maštovito implementirana u enterijer.

dekorativni kamen za kupatila

Najpogodnije vrste prirodnog kamena za oblaganje podova

Postoje brojne vrste kamena koje se koriste za oblaganje podova, a izbor ćete napraviti prema svom individualnom ukusu, karakteristikama materijala, ali i finansijskim mogućnostima. Među najčešće korišćenim vrstama prirodnog kamena nalaze se mermer, granit, škriljac, peščar, a poslednjih godina raste i popularnost travertina.

Mermer

Ako želite uglađene, jasne linije i mozaički izgled, najbolji izbor za vas je mermer. Mermer će bilo kojoj prostoriji dati luksuzan izgled. Kao i sve druge vrste kamena, mermer mora imati spoljnu zaštitu, dok je preporučljivo i redovno održavanje njegove površine kako bi se obezbedila kvalitetna zaštita od različitih tipova oštećenja. Mermer je prilično osetljiv na fleke, i zato je veoma važno da se prosute tečnosti što pre očiste kako bi se izbegla potencijalna šteta.

Granit

Granit je najtvrđi i najgušći od svih vrsta prirodnog kamena. U stvari, granit je jedan od najtvrđih vrsta kamena koje se mogu naći u prirodi, posle dijamanta. Upravo zbog tih svojih svojstava, vrlo je otporan na mrlje i ogrebotine. Sa druge strane, iz razloga što je granit veoma čvrst, on ne dozvoljava greške prilikom postavljanja na podne površine, a nivo koji dolazi ispod njega mora biti savršeno ravan i posedovati dovoljnu snagu da izdrži njegovu težinu. U slučaju da pod sadrži ispupčenja ili čak i najmanje talase, granitne ploče mogu vrlo lako popustiti i pući, zato pri njegovoj ugradnji treba biti naročito pažljiv.

Škriljac

Ploče od škriljca su sve popularnije u poslednje vreme, prvenstveno zbog njegovog rustičnog izgleda. Ovaj kamen dolazi u raznim šarama i bojama sa najlepšim toplim i zemljanim nijansama. Njegova neravna površina je savršeno rešenje u slučaju da želite stabilan pod koji ne proklizava, jer su podovi od škriljca znatno otporniji od ostalih vrsta kamenih podloga, a takođe veoma dobro podnose vlagu i izuzetno su dugotrajni.

Peščar

Najbolje osobine ovog kamena su laka obradivost, tople boje, dobra termička svojstva i
dutrajnost. Ipak, premda su podovi od peščara tvrdi, on je, sam po sebi, relativno mekana stena. Ovo znači da je sklon oštećenjima i ogrebotinama nastalim od kandži životinja, visokih štikli ili usled različitih nezgoda prilikom kojih predmeti padaju na pod. Iz tih razloga, ova vrsta kamena zahteva nešto bolju zaštitu i češće održavanje.

Travertin

Travertin svojim krem bojama može dodati vedrinu i lepršavost svakoj prostoriji, bilo da se nalazi na zidovima ili podovima, a pritom je i veoma jak i trajan. Po svojim karakteristikama, travertin je porozni kamen i u svom originalnom obliku poseduje hiljade prirodnih rupa koje nastaju prilikom njegovog formiranja. Kako bi bio pravilno zaštićen, travertin mora biti zapečaćen pre postavljanja i još jednom premazan specijalnom posle toga, da bi dobio veći stepen zaštite od svih mogućih oštećenja.

Ugradnja i održavanje

Pored izbora odgovarajućeg prirodnog kamena, dolazi proces popločavanja u kome je vrlo važan pravilan izbor sistema za polaganje kamena. Način polaganja, između ostalog, zavisi od mesta ugradnje, vrste prirodnog kamena koji se ugrađuje, njegovih tehničkih i fizičkih karakteristika, vezivne smese i raspoložive visine za ugradnju kamena. Sa druge strane, prirodni kamen je, u odnosu na druge materijale, vrlo lako održavati. On je veoma trajan i izdržljiv, s tim što postoje vrste koje su nešto osetljivije na ogrebotine ili vodu, ali to samo znači da bi na njemu mogle da se pojave neke fleke ukoliko ga ne očistite na vreme, a nikako da će propasti ili biti uništen. Zato, ako se odlučite za kameni pod, možete biti sigurni da će, uz malo održavanja, vaš kameni pod pleniti elegancijom decenijama koje predstoje.

About the author

Leave a Reply

Prirodni i dekorativni kamen

Od svih materijala koji se koriste u dekoraciji, kamen je najtrajniji. Ukoliko odaberete prirodni kamen za eksterijer ili enterijer, treba da znate da obezbeđujete svojoj građevini vodootpornost i dodatni sloj izolacije. Takođe, ako je ukrasni kamen prirodni i kvalitetan, zahteva minimalno održavanje, što Vam itekako štedi vreme i novac.

Skorašnji projekti

Skorašnji komentari