Beograd
Beograd
Isfahan
+381 61 130-10-10 Pon - Pet 08:00 - 14:00 Smederevski put bb. Ritopek, Beograd, Srbija
+98 917 105-7829 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Industrijska zona Mahmud Abad, Isfahan, Iran
Broj #1
na tržištu
Najbolji
kvalitet kamena
Najniža
cena po m2
Zatraži ponudu

Prirodni kamen za stepeništa

Stepenice su sastavni deo skoro svake kuće, jer služe da povezuju različite spratove i ako se kvalitetno urade mogu postati najveća atrakcija vašeg doma. Da bi se stepenište pravilno uklopilo u kompletan enterijer potrebni su, pre svega, znanje i mašta, jer zajedno sa enterijerom stepenice mogu višestruko naglasiti individualni karakter i specifičnost određenog enterijera. Za oblaganje kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih stepenica, savršen materijal je prirodni kamen za stepeništa. Oblaganje stepeništa kamenom može potpuno promeniti izgled bilo koje prostorije, a samo taj jedan detalj je dovoljan da ceo vaš dom dobije luksuzan i elegantan izgled.

Skoro je nemoguće nekim drugim građevinskim materijalom parirati grandioznosti koja se dobija sa prirodnim kamenom, a posebno ako su, na primer, u pitanju graciozne zakrivljene stepenice. Još ako su u središnjem delu kuće ili hodniku, svaki gost će doživeti taj “Vau” efekat čim kroči unutra.

prirodni kamen za stepeništa

Koje su prednosti prirodnog kamena u odnosu na ostale materijale?

Postoji mnogo prednosti koje prirodni kamen ima nad drugim građevinskim materijalima koji se koriste za oblaganje stepeništa. Pre svega, kamen je jedinstven i unikatan, te ne postoje dva potpuno ista prirodna kamena, osim, naravno, ako se ne obrade fabrički da budu identični. Druga velika prednost prirodnog kamena je njegova dugotrajnost. Cigla, keramika i beton se vremenom krnje i lako se mogu polomiti posle nekoliko godina, za razliku od prirodnog kamena koji je izdržljiv i postojan. Bez proklizavanja, bez ogrebotina i drugih oštećenja – svako ko ima stepenice od prirodnog kamena zna sve prethodno navedene prednosti i nikada ne bi pomislio da postavi neki drugi materijal.

Takođe, ako razmišljate da napravite stepenište od prirodnog kamena, na raspolaganju su vam brojne opcije. Možete koristiti malo neravniji kamen koji će imati nesavršenosti u površini, a možete izabrati i neki fin i ravan kamen. Prirodni kamen, pre svega, treba da se dobro uklopi sa okruženjem, ali i sa vašim ličnim ukusom. Kada izaberete željenu vrstu prirodnog kamena, prelazi se na konstrukcijsku fazu izrade stepenica, a zatim i na dizajn. Pri tom, uvek treba imati na umu prvenstveno bezbednost i praktičnost kretanja uz i niz stepenice.

Završna dekorativna obrada stepeništa i izbor vrste kamena

Kada se napravi betonsko stepenište završava se faza konstrukcije i počinje dekorativna ili dizajnerska završna obrada. Kod stepenica je potrebno, kao što smo ranije naglasili, prvo osigurati da površine nisu klizave, i zato se vrši mašinska obrada površine kamena ili obrada specijalnim alatima.

Pri izboru materijala naročito treba voditi računa o frekvenciji prometa koju će stepenice trpeti i za to odabrati odgovarajuću vrstu prirodnog kamena, jer izbor vrste kamena za stepenište, ipak, ne bi trebalo da zavisi isključivo od ličnog ukusa i estetike. Kupac, pre svega, treba da bude upoznat sa posebnim karakteristikama različitih vrsti kamena. Jedna od trenutno najpopularnijih vrsta prirodnog kamena za oblaganje stepeništa je mermer i to prvenstveno zbog izuzetno lakog održavanja i cene. Sa druge strane, mermer je primereniji za stepeništa koja nisu previše opterećena, kao npr. stepenice u privatnim domaćinstvima. Nakon ugradnje, kamene površine bi trebalo premazati i na taj način ih zaštititi od upijanja vode i mrlja, čime se istovremeno obezbeđuje i kasnije lako čišćenje i održavanje.

Zbog svoje izuzetne dekorativnosti, odnosno raznovrsnosti boja i šara, mermer i granit se najčešće postavljaju u enterijerima objekata kao što su hoteli, apartmani, banke, poslovni prostori, tržni centri i slične ustanove koje su svakog dana izložene učestalom prometu ljudi.

Dugotrajnost stepeništa od prirodnog kamena

Kao građevinski materijal, prirodni kamen za stepeništa će trajati mnogo duže od bilo kog drugog mogućeg rešenja. On je neuporedivo izdržljiviji od ostalih građevinskih materijala i velike su šanse da će, ako se odlučite za stepenište od prirodnog kamena, trajati i služiti generacijama koje dolaze posle vas. Takođe, zahvaljujući vanvrememenskoj privlačnosti i eleganciji, stepenište od prirodnog kamena je siguran način da značajno uvećate vrednost svoje nekretnine, što će vam se, u slučaju da poželite nekad da je prodate, višestruko isplatiti.

Međutim, osim dobrog izbora, preciznih mera i kvalitetne izrade elemenata stepeništa, vrlo je važno ugradnju poveriti stručnim licima koja svojim iskustvom i znanjem garantuju kvalitet izvedenih radova, čime vašu investiciju štitite od naknadnih popravki i troškova, i obezbeđujete da vaše stepenište od prirodnog kamena uvek bude u punom sjaju.

About the author

Leave a Reply

Prirodni i dekorativni kamen

Od svih materijala koji se koriste u dekoraciji, kamen je najtrajniji. Ukoliko odaberete prirodni kamen za eksterijer ili enterijer, treba da znate da obezbeđujete svojoj građevini vodootpornost i dodatni sloj izolacije. Takođe, ako je ukrasni kamen prirodni i kvalitetan, zahteva minimalno održavanje, što Vam itekako štedi vreme i novac.

Skorašnji projekti

Skorašnji komentari