Beograd
Beograd
Isfahan
+381 61 130-10-10 Pon - Pet 08:00 - 14:00 Smederevski put bb. Ritopek, Beograd, Srbija
+98 917 105-7829 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Industrijska zona Mahmud Abad, Isfahan, Iran
Broj #1
na tržištu
Najbolji
kvalitet kamena
Najniža
cena po m2
Zatraži ponudu

Zašto koristiti prirodni kamen u enterijeru?

Prirodni kamen je materijal koji je izuzetno pogodan za dizajn enterijera. Nekada se u prošlosti smatrao velikim luksuzom i koristio se isključivo u velikim prostorima, a danas se obrađuje i oblikuje tako da se može upotrebiti i kao dekorativni detalj. Kamen može doneti ogromnu dozu topline i šarma svakom prostoru, bilo da je to privatni ili poslovni prostor. Ako radite sa dizajnerima i arhitektama, ono što ćete najčešće čuti je da ništa ne izgleda autentičnije i trajnije od prirodnog kamena. Čak i ako se iskoristi u maloj količini, za svećnjak, kamin ili foaje, on će vašem domu pružiti posebnu notu sofisticiranosti. Kamen je dominantan materijal koji svakom objektu daje boju i teksturu, ali i luksuzni izgled, kao i dodatnu materijalnu vrednost.

prirodni kamen u enterijeru

Kamen kao prirodan i ekološki materijal

Kao prirodan proizvod naše planete, kamen je prvobitni i glavni ekološki građevinski materijal koji ne zahteva nikakve druge materijale i resurse da bi se proizveo. Postoje nepresušne zalihe prirodnog kamena koji se razlikuju po teksturi, boji, obliku i tehničkim karakteristikama koje omogućavaju da se kamen može koristiti u najrazličitije svrhe. Ta osobina raznolikosti kamena je rezutat miliona godina geoloških promena i različitih mineralnih sastava. Prirodni kamen ne poseduje nikakve štetne hemikalije ili toksine, tako da možete biti sigurni da će vaš enterijer biti zaštićen od brojnih loših uticaja koje drugi materijali često mogu posedovati, što je izuzetno važno u današnje vreme.

Dugotrajnost i stil

Trajnost je naročito važan aspekt u biranju građevinskog materijala. Prirodni kamen odoleva izazovu vremena, što vam može uštedeti dosta novca, ali, u isto vreme, i povećati vrednost vaše nekretnine, jer smanjuje potrebu za renoviranjem i menjanjem materijala. Kamen je, takođe, izuzetno pogodan za prometne delove svakog doma, kao što su hodnici, kupatila ili slične prostorije koje se često koriste, jer je neverovatno izdržljiv i može se dizajnirati da traje 50 ili čak 100 godina.
Sa druge strane, prirodni kamen je materijal koji nikada neće izaći iz mode. Ogroman izbor boja i jedinstvenost svakog komada uticali su na to da ovaj materijal drži pažnju graditeljima, dizajnerima i klijentima već stotinama godina. Dizajneri enterijera preferiraju „zelene“ i prirodne materijale, a vanvremenska dekoracija je ključna ako želite da izgled vašeg enterijera bude dugotrajan. Održivi proizvodi kao što je prirodni kamen su uglavnom na vrhu liste neprolaznih stilova.

Lak je za održavanje

Pošto se kamen postavi ili ugradi, potrebno je zaštititi ga specijalnim lakom, čime će se naglasiti lepota materijala. Na taj način pripremljen kamen se lako održava i čisti, tako da kada je u pitanju održavanje i čišćenje prirodnog kamena u vašem enterijeru, nemate apsolutno nikakvog razloga za brigu. Postoje različiti preparati i zaptivne smese koje služe za održavanje prirodnog kamena tako što stvaraju barijeru koja je otporna na vlagu i fleke. Čišćenje prirodnog kamena je, takođe, brz i kratkotrajan posao koji zahteva samo toplu vodu i minimalnu količinu nekog sredstva za čišćenje. Dok god brzo i na vreme prebrišete kapljice neke prosute tečnosti, to neće ostaviti nikakvog traga na prirodnom kamenu.

Različiti načini upotrebe prirodnog kamena

Luksuzni izgled i svestranost prirodnog kamena omogućava lako uklapanje sa drugim materijalima u bilo kom delu vašeg doma i stvara savremeni prostor koji izgleda prirodno, jedinstveno i dizajnirano sa ukusom. Široka paleta boja koja vam stoje na raspolaganju i činjenica da ne postoje dva ista komada znače da svaka soba u vašem domu može zasijati ako u njoj upotrebite prirodni kamen.

U dnevnoj sobi najčešće se može videti razlomljeni kamen oko kamina, međutim može se koristiti i u glatkoj završnoj obradi za postizanje modernijeg izgleda. U kuhinji, radne površine od kamena su idealne za pripremanje hrane, a u kombinaciji sa jako svetlim ili tamnim ormarićima imaju vrlo luksuzan izgled. Takođe, i u kupatilu se prirodni kamen može koristiti za podove, zidove, ormariće, ali i kao ukrasni detalj.

Ipak, šarm i lepota prirodnog kamena možda najviše dolazi do izražaja u kombinaciji sa drvetom ili staklom. Naime, kamen je grub, čvrst i hladan materijal, dok drvo daje poseban efekat topline svakom prostoru, a staklo odiše elegancijom, i u toj simbiozi se dobijaju najlepši i najinteresantniji enterijeri. Ovo su samo neki od brojnih načina na koje se prirodni kamen može upotrebiti u enterijeru, bilo kao glavni materijal ili kao ukrasni kamen, zato ako se odlučite da iskoristite prirodni kamen u vašem domu na bilo koji način, nikako ne možete pogrešiti.

About the author

Leave a Reply

Prirodni i dekorativni kamen

Od svih materijala koji se koriste u dekoraciji, kamen je najtrajniji. Ukoliko odaberete prirodni kamen za eksterijer ili enterijer, treba da znate da obezbeđujete svojoj građevini vodootpornost i dodatni sloj izolacije. Takođe, ako je ukrasni kamen prirodni i kvalitetan, zahteva minimalno održavanje, što Vam itekako štedi vreme i novac.

Skorašnji projekti

Skorašnji komentari