Beograd
Beograd
Isfahan
+381 61 130-10-10 Pon - Pet 08:00 - 14:00 Smederevski put bb. Ritopek, Beograd, Srbija
+98 917 105-7829 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Industrijska zona Mahmud Abad, Isfahan, Iran
Broj #1
na tržištu
Najbolji
kvalitet kamena
Najniža
cena po m2
Zatraži ponudu

Granit

Greenland Stone
Kamen faraona

Greenland Stone granit

Greenland Stone može da Vam garantuje kvalitet granita koji uvozimo direktno iz kamenoloma u Iranu. Granit može da bude u pločama velikog i malog formata, u dimenzijama koje Vam odgovaraju.

Najtvrdji prirodni kamen

Po svom postanku granit je magmatska stena, a po svojim fizičkim karakteristikama važi za najtvrđi materijal, gustine 2750 kg po jednom metru kvadratnom. Zbog te svoje tvrdoće, vekovima se koristi u građevinarstvu, podjednako kao tehnički i kao arhitektonski kamen. Nije čudo što je u kamenom dobu bio glavni kamen za izradu alata, jer je od svih najotporniji na oštećenja. Danas, čitavi granitni blokovi se koriste u izgradnji, kako za eksterijer, tako i za enterijer. Ovo je glavni prirodni kamen koji se koristi za ivičnjake, jer je mnogo trajniji od betona. Međutim, on je najpoznatiji kao kamen koji je idealan za oblaganje kuhinjskih površina, upravo zbog svoje otpornosti, lakoće kojom se održava i zbog toga što je najhigijenskiji materijal za ovu svrhu – granitna ploča ne skladišti nikakve bakterije.

Kamen faraona

Kao i svaki drugi prirodni kamen, granit je bio omiljen u starom dobu. Stari Egipćani su koristili čuveni Asuanski granit za gradnju velelepnih piramida i pošto je to bio omiljen kamen faraona, sarkofazi su pravljeni upravo od ovog prirodnog kamena. Tako da, posetu Keopsovoj piramidi danas dugujemo, između ostalog, i prirodnom kamenu. Čuveni egipatski obelisci – spomenici u obliku koplja – građeni su upravo od ovog kamena. Pojedini delovi Kineskog zida, takođe. Čuveni spomenici, pa i onaj na planini Rašmor, gde su uklesane biste četiri predsednika Amerike, ne bi postojali da nije toliko izdržljiv i otporan na sve promene.

Granit i mermer

Granit i mermer, dva su najpoznatija prirodna kamena. S obzirom da je reč o dva najtraženija prirodna kamena, potrebno je da znate i po čemu se razlikuju. Granit je izdržljiviji po pitanju fizičkih oštećenja od mermera i otporniji na kiseline. Mermer važi za nešto osetljiviji kamen, ali kad se poredi sa granitom koji je najtvrđi, onda to i nije neka mana. Najčešće se oba kamena koriste u poliranom obliku i kao takvi su najtraženiji. Što se tiče kolorita, granit definitivno prednjači, jer se mermer može naći u mnogo manje varijacija. Granit je popularan kuhinjski kamen, dok je mermer idealniji za prostorije poput kupatila – uz pravilno održavanje mermer daje luksuznu notu i „čist“ izgled.

„So i biber“ izgled

Naziv granit potiče iz latinskog jezika, od reči granum koja znači zrno. Upravo ta zrnasta struktura daje granitu kompaktnost koja ga čini toliko otpornim. Mineralni sastav, sa druge strane, daje mu crvenu, sivu ili belu boju, koja je uvek prošarana tamnim zrncima, što dizajneri popularno nazivaju „so i biber“. Ovaj prirodni kamen je moguće naći u preko sto različitih nijansi, u zavisnosti od podneblja gde se eksploatiše. Drugim rečima, vrlo lako ćete naći odgovarajuću nijansu od toliko prirodne raznovrsnosti.

Prirodni i dekorativni kamen u našoj ponudi

Prirodni kamen

Direktno iz iranskih kamenoloma do Vas stižu najkvalitetniji mermer, granit i travertin.

Travertin

Pristupačan luksuz – prirodni kamen ekskluzivnog izgleda po vrlo razumnoj ceni

granit-mermer

Mermer

Mermer može da bude u pločama velikog i malog formata, u dimenzijama koje Vam odgovaraju.

Zainteresovani ste za granit?

Greenland Stone može da Vam garantuje kvalitetovog kamena koji uvozimo direktno iz kamenoloma u Iranu. Granit može da bude u pločama velikog i malog formata, u dimenzijama koje Vam odgovaraju. U našem salonu možete pogledati uzorke i odabrati željenu nijansu. Nakon toga, ploče mogu biti obrađene u skladu sa namenom i sa ciljem da se obezbedi dugotrajan kvalitet.