Beograd
Beograd
Isfahan
+381 61 130-10-10 Pon - Pet 08:00 - 14:00 Smederevski put bb. Ritopek, Beograd, Srbija
+98 917 105-7829 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Industrijska zona Mahmud Abad, Isfahan, Iran
Broj #1
na tržištu
Najbolji
kvalitet kamena
Najniža
cena po m2
Zatraži ponudu

Dekorativni kamen na zidu – estetika, prednosti, trendovi

Zašto koristiti dekorativni kamen u vašem enterijeru? Postoje brojni razlozi, ali najjednostavniji odgovor je: zato što izgleda neverovatno. Ne postoji materijal koji može dati takvu notu luksuza i prefinjenosti vašem domu kao što to mogu kameni zidovi. Postoji nešto magično u dekorativnom kamenu – to može biti aspekt tradicije i prošlih vremena, ali isto tako i stabilnost i komfor koji pruža. Neverovatno je kako zidovi od kamena mogu izmeniti čitavu sobu dajući joj rustični izgled neke seoske vile, kao što je lako mogu pretvoriti i u moderni i prefinjeni dom.

Kameni zid u sobi, međutim, nekome može delovati hladno i sterilno, ali to je samo vizuelni utisak, jer je kamen zapravo najbolji prirodni izolator koji jako dobro zadržava toplinu prostora. Štaviše, kamen na zidu ne mora ni da izgleda hladno, naprotiv – on može ugrejati atmosferu, posebno u kombinaciji sa nekim drugim objektom živopisnih boja ili ukrasnim prirodnim elementima poput biljaka, koje se savrženo slažu sa kamenom, jer su oboje kreacije prirode.

Prednosti i mogućnosti dekorativnog kamena

Najbolja stvar kod dekorativnog kamena je ta što se savršeno slaže sa svakim stilom, bilo da je u pitanju savremeni enterijer ili seosko domaćinstvo. Jedino je važno da se izabere prava vrsta i oblik kamena koji odgovaraju već postojećem dizajnu ili ličnim idejama. Na primer, ako planirate da ukrasite više zidova, koristite različite boje, veličine i vrste kamena. Na taj način ćete dati jedinstven izgled i atmosferu živosti vašem domu.

Kombinujte dekorativni kamen sa toplijim materijalima, kao što su krzneni, vuneni ili tepisi od kašmira, ili jastučići sličnih materijala. Tako ćete ugrejati atmosferu i smanjiti utisak hladnoće koji kamen može odavati. Iz sličnog razloga koristite toplije i jarke boje kao što su crvena, žuta ili narandžasta, koje će, pored toga što će ublažiti hladan izgled kamena, dati tom prostoru osećaj vedrine i gostoprimljivosti. Nepravilna struktura kamenog zida se naročito dobro uklapa u moderne enterijere, jer kreira savršen balans sa jasnim i pravilnim linijama koje karakterišu savremeni dizajn enterijera. Korišćenjem kamena na zidu prostor se i vizuelno širi, a samim tim čini da prostorije izgledaju veće i prostranije.

Upotreba dekorativnog kamena u zavisnosti od veličine prostorija

Ako prostorija koju želite da ukrasite kamenom nije dovoljno velika, najbolje je iskoristiti kamen samo na jednom delu zida da prostor ne bi izgledao preopterećeno i klaustrofobično, jer čak i mali deo zida koji je ukrašen kamenom daje gotovo isti efekat kao i da je ceo zid u kamenu. Ako ipak želite da stavite dekorativni kamen, a posedujete manji stan, najbolje rešenje je da se odlučite za kamen svetlije boje i što sitnije teksture, jer se ovaj kamen odlično uklapa u manje prostore. U slučaju da planirate da ukrasite čitav zid prirodnim kamenom, savetuje se da koristite različite vrste kamena; tako ćete uneti dozu kreativnosti i dinamike u vaš enterijer.

dekorativni kamen na zidu

Gde i kako postaviti zidni dekorativni kamen

Kameni zidovi se mogu upotrebiti u bilo kom tipu enterijera. Međutim, vrlo je važno izabrati odgovarujuću vrstu kamena za poseban enterijer. Jednolični kamen istih oblika je savršen za neki atelje u potkrovlju i druge moderne enterijere, dok je veliki kamen različitog oblika odličan izbor za enterijere u tradicionalnom ili rustičnom stilu.
Mesto koje izaberete za postavljanje dekorativnog kamena diktira i vrstu kamena za koju bi se trebalo odlučiti. U dnevnom boravku, dekorativni kamen se obično postavlja na dominantnom zidu, tj. na zidu koji je vizuelno najistaknutiji. U drugim prostorijama se upotrebljava malo ređe i uglavnom na manjim površinama.

Kameni zid je veoma pogodan kao dekoracija za gotovo sve prostorije u stanu, počevši od hodnika, preko dnevne i spavaće sobe, pa do kupatila i kuhinje, jer veoma dobro reaguje na vlagu. Naravno, kameni zid je savršen izbor ako gradite vinski podrum ili neku sličnu prostoriju sa posebnom namenom. Kamen u dnevnoj sobi, međutim, najbolje će izgledati ako se postavi na zid gde se nalaze televizor i ostali elektronski uređaji, a potpuni efekat se postiže ugrađivanjem malih spot svetiljki u plafonu, jer je pravo i kvalitetno osvetljenje dodatno pojačava vizuelni utisak koji daje prelepa, prirodna tekstura kamena. Bilo da je kamen u obliku sitnijih pločica ili velikih ploča, uz pravilno postavljenu i usmerenu rasvetu postaće najupečatljiviji detalj u prostoriji.

About the author

Leave a Reply

Prirodni i dekorativni kamen

Od svih materijala koji se koriste u dekoraciji, kamen je najtrajniji. Ukoliko odaberete prirodni kamen za eksterijer ili enterijer, treba da znate da obezbeđujete svojoj građevini vodootpornost i dodatni sloj izolacije. Takođe, ako je ukrasni kamen prirodni i kvalitetan, zahteva minimalno održavanje, što Vam itekako štedi vreme i novac.

Skorašnji projekti

Skorašnji komentari